Translate

субота, 18. фебруар 2017.

Antička kuhinja: Jela od mesa



Od mesa na meniju su bili ovčetina, jagnjetina, meso mladih magaraca, svinjetina i govedina. Patriciji su vrlo cenili vulve i punjena vimena mladih prasica. Jeli su i kokoške, patke, guske, ali i ukrasne ptice: labudove, nojeve, ždralove, flamingose, golubove, drozdove i paunove. Posebno su cenili jezik i mozak pauna, a za poslasticu su se smatrali slavuji. Od divljači, lovili su i jeli divlje svinje, zečeve i srndaće. Tvor im je bio poseban specijalitet, pa su tovili ovu životinju orasima, žirom i kestenom i pripremali je s mlekom, medom i makom. Tvorovi su se jeli kao predjelo.Na rimskoj trpezi bile su i žabe i puževi, ali i skakavci i cvrčci.
Sve u svemu šarenoliki način upotrebe mesa u ishrani, ovde ću vam predstaviti najpopularnije recepte onog doba:

Lucanicae ventre - Lucanijanova kobasica
Patinam ex lacte - Priprema raznog mesa sa mlekom
Minutal ex praecoquis - Dinstano svinjsko meso sa kajsijama
Pultes cum iure oenococti - Svinjske kremenadle u vinskom sosu
In porcello lactante - Svinjski kotleti sa sosom
Ofellas garaton - Svinjski kotleti u sosu od liquamena
Ofellas garatas - Svinjski kotleti sa liquamenom i medom
Ofellas assas - Grilovani svinjski odrezak
Aliter ofellas - Grilovani svinjski odrezak u medu
Pernam - Kuvana šunka
Pernae cocturam - Kuvana šunka sa smokvama
Petasonem ex musteis - Kuvana šunka sa medom i smokvama
Perna apruna ita impletur Terentina - Kuvana šunka Terentina u vinu
Conchiclam Apicianam - Kuvani grašak Apiciana sa šunkom
Pisam farsilem - Zapečeni grašak sa slaninom i kobasicama
Laridi coctura - Kuvana slanina
Assaturam - Svinjsko pečenje u medu
Porcellum lacte pastum elixum calidum iure frigido crudo Apiciano - Kuvana prasetina u hladnom sosu Apiciana
Ofellas Apicianas - Svinjsko pečenje Apiciana
Ofellae aprogineo more - Svinjsko pečenje u medu
Ofellas Ostienses - Svinjsko pečenje
Aliter ofellae - Svinjsko pečenje
Aliter ofellas I - Svinjsko pečenje
Aliter ofellas II - Svinjsko pečenje
Ventrem porcinum - Punjena prasetina
Porcellum hortolanum - Punjena prasetina u sosu
Porcellum Flaccianum - Pečeno prase u sosu
Porcellum iuscellatum - Prasetina u sosu
Porcellum Vitellianum - Pečena prasetina Vitellianum u sosu od vina
Porcellum farsilem duobus generibus - Pečena prasetina sa prepelicom
Aliter porcellum - Pečena prasetina
Porcellum assum - Pečena prasetina u crnom vinu
Porcellum assum tractomelinum - Pečena prasetina u medu
Porcellum coriandratum - Pečeno prase u sosu od korijandera i meda
Porcellum lasaratum - Prasetina u sosu od asafetide i pinjola
Porcellum oenococtum I - Prasetina u vinu i praziluku
Porcellum oenococtum II - Prase u vinskom sosu i lovoru
Porcellum laureatum - Prasetina u lovorovom vencu
Porcellum Traianum sic facies - Kuvana prasetina Traianum
Porcellum Celsinianum - Kuvana prasetina Celsinianum
Frontinianum porcellum - Pečena prasetina u vinu
Porcellum liquaminatum - Kuvana prasetina sa jajima i liquamenom
Porcellum elixum farsilem - Kuvana punjena prasetina sa kobasicama
Porcellum thymo sparsum - Kuvano svinjsko meso u sosu od majčine dušice i nane
Porcellum oxyzomum - Kuvano marinirano svinjsko meso u kiselom sosu od korijandera
Omentata ita fiunt - Dimljena svinjska kobasica
Aliter circellos isiciatos - Svinjska roštilj kobasica u mleku
Aliter farciminis I - Kuvana svinjska kobasica
Aliter farciminis II - Kuvana svinjska kobasica sa lukom
In ficato oenogarum - Pržena svinjska džigerica
Aliter ficatum - Pržena svinjska džigerica u lovoru
Sumen elixas - Vime sa roštilja u sosu
Sumen plenum - Punjeno kuvano svinjsko vime
In vulva et sterili - Kuvana svinjska vulva u sosu
Vulvae et steriles - Kuvana svinjska vulva u asafetidi
Vulvae steriles I - Kuvana svinjska vulva u maslinovom ulju
Vulvae steriles II - Kuvana svinjska vulva sa biberom
Vulvam ut tostam facias - Pečena svinjska vulva sa jajima
Callum, libelli, coticulae, ungellae - Pečena svinjska vulva sa kotletom i papcima
Iscium - Svinjski mozak sa jajima u sosu
Aper Ita Conditur - Pečena divlja svinja u sosu
Aliter in apro I - Kuvana divlja svinja sa senfom i lovorom
Aliter in apro II - Pečena divlja svinja u mirti i korijanderu
Aliter in apro III - Pečena divlja svinja u origanu i selenu
Agnum simplicem - Kuvana jagnjetina u vinu
Aliter baedinam sive agninam excaldatam - Bareni jagnjeći kotleti u vinu
Aliter haedinam sive agninam excaldatam - Pečena jagnjetina sa crnim lukom
Aliter haedinam sive agninam excaldatam - Pečeni jagnjeći but u maslinovom ulju
Haedum sive agnum assum - Jagnjeće pečenje u sosu
Aliter haedum sive agnum assum - Pečena jagnjetina u nardu
Haedum sive agnum Tarpeianum - Pečeni jagnjeći but u sosu Tarpeianum
Haedum sive agnum Parthicum - Pečeni jagnjeći but u sosu Parthicum
Haedum lasaratum - Punjena jagnjetina sa silphiumom
Haedus sive agnus crudus - Jagnjeći kotleti u korijanderu
Copadia haedina sive agnina - Jagnjeći kotleti u sosu
Haedum laureatum ex lacte - Jagnjeća kobasica u sosu
Haedus sive agnus syringiatus id est mammotestis - Kuvana jagnjeća kobasica u sosu
Aliter haedus sive agnus syringiatus - Jagnjeća kobasica u sosu od meda
Iecinera haedina vel agnina sic coques - Kuvana marinirana jagnjeća jetra
Aliter assaturas - Pečeno ovčije meso
Aliter assaturas - Pečeno ovčije meso u sosu
Aliter assaturas - Pečeno ovčije ili goveđe meso
Assaturas in collare - Pečeno goveđe meso u sosu
Lumbuli assi ita fiunt - Pečeni goveđi škembići sa pinjolima
Vitellina fricta - Pečena teletina u sosu
In vitulinam elixam - Kuvana teletina u sosu od meda
Aliter in vitulina elixa - Kuvana teletina sa senfom
Vitulinam sive bubulam cum porris - Pečena teletina sa prazilukom
Aliter iecinera in pulmonibus - Kuvana teleća pluća u mleku
Isicium - Kuvani teleći mozak sa jajima
Patina cotidiana - Kuvani teleći mozak sa kimom
Aliter patina fusilis - Pasirani teleći mozak u lesandri
Patinam de rosis - Jelo od telećeg mozga i ruže
Rosarum - Jelo od mesa i ruže
Gustum de cucurbitis farsilibus - Teleći mozak u sosu od pasiranih tikvica
Patina de sorbas calida et frigida - Jelo od kuvanog telećeg mozga i jarebike
Patina ex lagitis et cerebellis - Jelo od slanine i telećeg mozga
Patinam Apicianam sic facies - Apicijanovo jelo od telećeg vimena
Patina cotidiana - Kuvano mešano teleće i riblje meso
Vulvulae isiciatae - Juneća kobasica
Botelllum sic facies - Juneća kobasica
Ova et cerebella teres - Juneća roštilj kobasica
Salsum sine salso - Pečena džigerica
Pultes - Ćufte sa grizom
Hydrogarata isicia sic facies - Kuvane juneće ćufte
Isicium simplex - Kuvane juneće ćufte
Minutal Matianum - Kuvane teleće ćufte
Isicia omentata - Rimske ćufte
Glires - Pečeni puh
Caccabinam fusilem - Paprikaš
Isicia amulata a balineo sic facies - Goveđi paprikaš
Minutal dulce ex citriis - Paprikaš sa limunom
Minutal Terentinum - Teleći gulaš
Minutal ex rosis - Paprikaš sa rosatumom
Pultes Iulianae sic coquuntur - Julijanova čorba
Minutal Apicianum - Kuvani koziji testisi
Minutal ex iecineribus et pulmonibus leporis - Zečiji paprikaš
Aliter in leporem - Zečiji paprikaš
Leporis conditura - Kuvana zečija jetra
Leporem farsum - Persijski zec
Leporem farsilem - Punjeni pečeni zec
Leporem madidum - Zec u sosu
Leporem Passenianum - Pečeni zec
Leporem isiciatum - Pečeni zec sa pinjolima
Leporem pipere sicco sparsum - Zec posut biberom
Item aliam ad eam impensam - Zec u sosu
Aliter leporem ex suo iure - Zec u sosu
Aliter leporem elixum - Kuvani zec
Aliter leporem conditum - Kuvani zec u sosu
Cervinae conditura - Pečeno meso jelena u sosu
Ius in cervo - Kuvano meso jelena u sosu
Ius in cervum - Pečeno meso jelena u sosu
Aliter cervum elixabis et subassabis - Kuvano meso jelena u sosu
Iura ferventia in cervo - Pečeno meso jelena u sosu
Ius in caprea - Roštiljsko meso srne u sosu
Ius in caprea assa - Roštiljsko meso srne u sosu
Aliter ius in caprea - Roštiljsko meso srne u sosu
Embamma in cervinam assam - Srneće pečenje u sosu
Aliter in cervum assum iura ferventia - Pečena srnetina u sosu
Cochleas - Prženi puževi
Aliter cochleas - Prženi puževi
Cochleas lacte pastas - Prženi puževi
Cochleas assas - Pečeni puževi


Pročitajte više >>                                                            << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар