Translate

среда, 26. октобар 2016.

Antička kuhinja: Recepti





Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.
Persijanci su delili hranu na dve kategorije: sard i garm. Sard, odnosno "hladno" označava manje kaloričnu hranu, a garm, odnosno "vruće" označava visoko kaloričnu hranu. Drugim rečima, neka jela treba jesti leti jer stvaraju efekt hlađenja, a neka zimi jer stvaraju efekt grejanja.
Mnogi recepti su ostali skoro ne promenjeni do danas.

Hleb i peciva:


Jela od povrća:


Jela od pilećeg mesa:

Jela od mesa:


Salate i predjela:


Persijska kuhinja se ogleda pre svega u veštini sjedinjavanja začina različitih ukusa i mirisa. Najpoznatiji začin persijske kuhinje,a ujedno daleko poznat i kod nas je menta, metvica. Persijanci također pri pripremi svojih jela koriste i esencije limuna, narandže, koriste još i jestivo cveće kao što su geranijum, narančin cvet i latice ruža.





Među poznate persijske začine možemo još da ubrojimo i kurkum - začin narandžaste boje, a ukus mu je sličan đumbiru i šafranu. Tu je još i kumin, kim, kiml ili kamoun koji se dodaje paprikašima, sosevima i supama.
Od mesa su najviše koristili ovčetinu, teletinu i ribu, a nacionalno jelo je pre svega kuskus, te kebab meso nabodeno na ražanj.
Persijska kuhinja ima svoju posebnost. To se ogledalo u kombinaciji kontrastnih ukusa: slatko-kiselo ili blago-začinjeno.


                                                                          << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар