Translate

уторак, 25. октобар 2016.

Antička kuhinja: Jela od mesa i salate




Prve zapise o kulinarstvu u staroj Grčkoj dao je Homer 700 godina pre naše ere. U delima "Ilijada" i "Odiseja" dao je opise jela koja su voleli tadašnji junaci. Ostalo je zapisano da su Ahil, Uliks i Patroklo najviše voleli meso sa roštilja.
Stari Grci su obedovanje shvatali kao ceremoniju u kojoj su se smenjivale dve aktivnosti: obilan obrok (velika količina žitarica i mesa) i ispijanje pića. Dodaci mesu bili su sir ili masline, koji su do danas ostali glavni predstavnici mediteranske kuhinje.
Diskriminacija žena osećala se, osim u vidu mesta za ručavanje, i u pogledu sadržaja tanjira. Povrće i salate muškarci uopšte nisu jeli, biljna jela su namenjena samo deci, trudnicama i bolesnicima. Međutim, iako su stari Grci voleli meso, ovde se javlja i početak vegeterijanizma. Jedan od najvećih pobornika vegetarijanstva u Grčkoj bio je poznati filozof Pitagora. Pored njega, i Porfir i Ovidije su smatrali da ubijanje životinja radi ishrane zagađuje i otupljuje ljudski duh. Pitagora je prvi osudio žrtvovanje životinja na oltarima bogova, mada je zapisano kako je i on sam žrtvovao vola kada je otkrio da je kvadrat hipotenuze ravnostranog trougla jednak zbiru kvadrata preostale dve stranice. Kasnije se ipak ispostavilo da je vo bio napravljen od testa.
Ovde ću vam predstaviti par recepata koji su bili popularni u staroj Grčkoj:


Η σούπα του Ιπποκράτη - Hipokratova supa
Kοτόπουλο γεμιστό - Punjena piletina
Σουβλάκια του αρνιού - Ražnjići od jagnjetine
μέλας ζωμός - Mélās zōmós
Τζατζίκι - Jogurt sa krastavcem



Pročitajte više >>                                                                              << Vratite nazad




1 коментар: