Translate

понедељак, 20. март 2017.

Antička kuhinja: Psittacus in ollam - Papagaj u loncu



Rimska tradicionalna kuhinja I vek p.n.e.

Sastojci:
1 papagaj
1 kašičica morske soli
200 ml vinskog sirćeta
1 praziluk, sečen na kolutove
1 veza svežeg korijandera, sitno seckano
200 ml passuma
1 kašičica bibera u zrnu
1 kašičica semena korijandera
1 kašika nane,sitno seckano
3 urme, sitno seckano
1 kašika pšeničnog skroba

Priprema:
Papagaja očerupati, oprati, očistiti iznutrice i staviti u lonac, dodati vodu, so i malo sirćeta. Staviti da se kuva, a u pola kuvanja dodati praziluk i nekoliko listova svežeg korijandera da se sve ukuva. Kada je skoro gotovo dodati čašu passuma da dobije boju,
Za sos usitniti zrna bibera, korijandera, dodati nanu, ostatak sirćeta, urme, preliti sa malo soka od kuvanja, staviti da se kuva, a pred kraj dodati skrob da se sos veže i zgusne
Recept je rekonstrukcija prema pisanim fragmentima nađenim u Ulterior Korduba (Kordoba).





Urma ili datula  (lat. - Phoenix dactylifera) jeste plod palme Phoenix dactylifera, koja pripada porodici Arecaceae. Uzgaja se isključivo zbog svojih jestivih plodova. Pošto ima dugu istoriju kultivacije, njeno poreklo je nepoznato. Pretpostavlja se da potiče iz oaza severne Afrike, a moguće i jugozapadne Azije. Traži potpuno otvorene i osunčane položaje. Zemljište ne bira, a u suvoj klimi može podneti niske temperature -10 do -15 °C. Urme su bogate obiljem hranjivih materija i odličan su izvor kalijuma, magnezijuma, mangana, gvožđa i fosfora. Takođe je značajno i prisustvo minerala u tragovima: bora, bakra, selena i cinka. Urme imaju kalorijsku vrednost od 282 kcal/100 g, što znači da spadaju u najkaloričnije voće. Suvi plodovi sadrže 70% šećera. Masti gotovo da i nema, kao ni belančevina. Na vodu otpada oko 20%. Od vitamina urme sadrže gotovo isključivo kompleks B vitamina. Urme se mogu konzumirati sveže ili suve. U Arapskom svetu postoji bezbroj upotreba za urme: od slatkiša, dodatka jelima, pudinga, dodatka hlebu, namaza, sirupa, sirćeta i bezalkoholnih pića. Kada se muslimanski post Ramazan završi, obično se prvo jedu urme. U prošlosti su ih zvali "hleb pustinje". Postoji stotine različitih vrsta urmi, kažu da su najbolje i najskuplje urme iz Medine - cena za kilogram je od 20 do 40 evra. Lako se vare, smanjuju osećaj gladi, imaju vitamin A i B6, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar i magnezijum. Urme jačaju telo, smanjuju holesterol u krvi, regulišu probavu, štite stomak od parazita i bakterija. Ovo jedinstveno voće je bogat izvor antioksidanata, koji su vrlo važni za zaštitu od srčanih oboljenja, kancera i starenja. Urme su bogate i prirodnim šećerom. Kao i drugo voće, treba ih jesti na prazan stomak da bi se najbolje iskoristili hranljivi sastojci. Ne treba ih jesti u velikim količinama jer goje. Jedna urma ima više od 20 kalorija.


                                                                                              << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар